Nedozrálé plody – fazolové lusky, které konzumujeme jako zeleninu celé, v našich krajích sklízíme v červenci a v srpnu. Rostliny podobné fazoli jsou v Evropě známé již od starověku, avšak zeleninové fazolky pocházejí z Ameriky a jejich pěstování se u nás rozšířilo až v 18. století.
Zelené nebo žluté lusky mohou být dlouhé či krátké, rovné nebo zakřivené a jsou rozděleny ve dvě chlopně. Obsahují bílá nebo barevná semena. Fazolky rozdělujeme na fazole chřestové, které jsou dužnaté a jejichž chlopně jsou bez blan a ve hřbetu chlopní nejsou vlákna. Jejich lusky jsou lahůdkovou zeleninou. Velmi chutné jsou fazole polozeleninové, které ale musíme sklidit opravdu mladé, v době, kdy nemají uvnitř chlopní pergamenovou vrstvu, a nemají ani vlákna. Zráním se stávají vláknitými. Fazole k loupání se ke konzumaci lusků nehodí, protože mají vždy tuhou vnitřní vrstvu a jsou vláknité.
Pěstování
Optimální stanoviště je slunné místo, středně těžká až lehčí půda, která je dostatečně zásobená humusem a vláhou. Keříčkové fazole pěstované na lusky upřednostňují také dostatek vzdušné vlhkosti, a pokud je suché a horké léto, musíme je nejen řádně zavlažovat, ale i rosit. Nevhodné jsou těžké, zamokřené půdy a stinná místa. Sejeme je od poloviny května do řádků vzdálených 40–50 cm na 4–5 cm od sebe, do hloubky 5 cm, nebo do sponu 40×40 cm po 5 semenech.
Výživová hodnota
Nevyzrálé lusky obsahují cukry vitamíny skupiny B, inosit a sacharosu. Významný je obsah bílkovin a aminokyselin. Jsou velmi vhodné pro diabetiky. Dužnina chlopní je bohatá na asparagin, arginin, tyrosin, leucin, cholin, trinogelin, allantoin a nukleotidy. Všechny tyto látky přecházejí při zrání do semen.
Fazolové lusky v kuchyni
Fazolky opereme, pokud nemáme druh bez vláken, seřízneme po obou stranách špičky a z obou stran stáhneme vlákna. Dlouhé lusky krájíme šikmým řezem na půlky nebo na tři díly. Fazolové lusky vaříme ve větším množství vody, aby neztratily barvu. Doba varu je 20 až 40 minut. Do vody, v které fazolky vaříme, můžeme přidat pro chuť kopr, petrželku či pažitku. Můžeme je – kromě přílohy, přidávat i do masitých pokrmů, např. do číny apod.
Menu
Překrm: Fazolky zapečené se sýrem
Ingredience: 400 g fazolek, 40 g másla, 60 g strouhaného sýra (čedar, primátor), pepř, sůl.
Příprava: Z fazolek odstraníme špičky a vlákna, opláchneme je, pokrájíme na šikmé proužky. Vsypeme fazolové lusky do vařící osolené vody a uvaříme doměkka nebo lépe na skus. Scedíme je a urovnáme do vymaštěné zapékací misky, opepříme, posypeme strouhaným sýrem, poklademe vločkami másla a krátce zapečeme pod grilem nebo v hodně vyhřáté troubě. Hned po zapečení podáváme.
Polévka: Fazolková polévka s mletým masem
Ingredience: 1 lžíce umletého telecího nebo drůbežího masa, 2 lžíce sterilovaných fazolek, lžička hladké mouky, 1/2 lžičky másla, sůl, petrželka nebo pažitka.
Příprava: Maso opražíme nasucho v teflonové pánvi, zalijeme vodou, osolíme a vaříme pod pokličkou až doměkka. Mouku nasucho upražíme, zalijeme vodou a povaříme. Přidáme maso, fazolky a krátce povaříme. Osolíme a dochutíme petrželkou. Skvělá je i polévka se smetanou – ZDE.
Hlavní jídlo: Fazolky na smetaně
Ingredience: 500 g fazolek, 1 cibule, 80 ml zakysané smetany, 20 g másla, 20 g mouky, šťáva z citronu, sůl, pepř.
Příprava: Z fazolových lusků odstraníme špičky a případná vlákna, omyjeme je, nakrájíme na dvoucentimetrové kousky a uvaříme doměkka v osolené vodě. Poté slijeme a necháme okapat. Na pánvi si osmažíme cibulku, v troše rozmícháme mouku a přilijeme, povaříme, přidáme uvařené fazolky, promícháme, přilijeme zakysanou smetanu. Můžeme okyselit citronovou šťávou. Fazolky na smetaně podáváme s vařeným bramborem.
Dezert/salát: Fazolkový salát
Ingredience: 500 g zelených fazolek, sůl, voda s octem, kopr, 1 cibule, 2–3 lžíce oleje (nebo salát spojíme s 50 g majonézy, popř. přidáme ještě 1/16 l husté smetany).
Příprava: Fazolky očistíme a podusíme ve vodě se solí a octem. Měkké vyjmeme, překrájíme na kratší kousky, prosypeme cibulí nakrájenou na kroužky a do marinády přidáme olej a sekaný kopr. Fazole přelijeme a necháme rozležet. Jinak můžeme takto vařené fazole polévat majonézou nebo kyselou smetanou. Fazolkový salát můžeme kombinovat i se syrovou salátovou okurkou nebo rajčaty. Na 500 g fazolových lusků dáváme 300 g okurek nebo rajčat. Další recepty na Vaření a pečení a Kuchařka-recepty
Fazol je vděčná zelenina vhodná pro domácí pěstování. Dobře se mu daří v lehčích a humózních půdách. Vyplatí se je vysévat v několikatýdenních intervalech od konce května do až do poloviny července, pak poskytnou úrodu ještě v září. Taky miluju různá jídla s fazolkami – na špagety, jako přílohu, na smetaně… Prostě mňam!