Černý rybíz je právem považován za vitaminovou bombu, i když ne každému je příjemná jeho chuť nebo charakteristická vůně éterických silic, pro kterou bývá nazýván smradlavý rybíz. Toto drobné ovoce má čtyřikrát více C vitamínu než citron a vysoký podíl ovocných kyselin, které aktivují látkovou výměnu. Cévy udržuje pružné a má i léčivé účinky. Jeho pěstování je snadné a keřík se vejde i na docela malou zahrádku u domu.
Černý rybíz (Ribes nigrum) je nízký keř s drobnými černými bobulemi temně fialové až černé barvy. Zrají většinou v první polovině července. Patří mezi rostlinné antioxidanty a rozhodně bychom se mu, alespoň během sezony, neměli vyhýbat. Konzumuje se čerstvý, můžeme z něj vyrábět různé cukrářské výrobky včetně zmrzliny, nebo jen pít šťávu, kterou je vhodné vychladit.
Druhy a odrůdy
Chceme-li Ribes nigrum úspěšně pěstovat, uděláme dobře, když vysadíme několik odrůd. To proto, aby se rybíz dobře opylil, neboť některé jeho odrůdy nejsou dostatečně samosprašné, a tak hrozí nízký výnos tohoto ovoce. Dobrou samosprašnost má Onyx, Roodknop, střední Nigra, Silvergieter a Karlštejnský dlouhohrozen. K výnosným patří odrůda Otelo, Onyx. Raná až středně raná odrůda je Ben Gairn a Ben Hope. Česká odrůda Detvan je odolná k nízkým teplotám.
Stanoviště
Rybíz černý na rozdíl od červeného a bílého má rád dešťové srážky a vyšší vzdušnou vlhkost, proto nejlépe prospívá v podhorských polohách nebo v nížinách poblíž lesů, kde bývá vlhčeji. Nevadí mu ani stín. Zato není vhodné sázet ho do mrazových kotlin, průvan také nemiluje.
Pěstování
Sazenice černého rybízu sázíme 2,5 – 3 metry od sebe. Zasadíme ho trochu hlouběji, než rostl v zahradnictví. Tento rybíz vyžaduje humózní půdu a pravidelnou zálivku. Rodí výhradně na jednoletém dřevu, proto po sklizni odplozené výhony odřízneme těsně nad zemí. Může trpět stejnými chorobami, jako červený a bílý rybíz.
Obsah zdraví prospěšných látek
Černý rybíz obsahuje velké množství vitamínu C, vitamínu A a skupiny B. Také má značný obsah vitamínu P, který je důležitý pro pružnost cév, chrání buňky i orgány a zvyšuje hladinu antioxidantů. Bobule pomáhají léčit kašel, nachlazení, artritidu, kurděje a průjem. Působí močopudně, vyvolávají pocení a snižují horečku. Pití šťávy působí preventivně proti ledvinovým kamenům a odbourává jedy v organismu. Listy snižují krevní tlak, léčí záněty kloubů a dnu a sušené plody se přidávají do ovocných čajů.