Trnka obecná – využití v léčbě a v kuchyni

Modro, jakoby ojíněné plody Trnky obecné na keři
Trnka obecná , foto med

Trnka obecná je známá převážně jako časně jarní, bíle kvetoucí podrostové keře, z nich se tvoří na podzim modré ojíněné trpké plody. Nacházíme je v přírodě, ale můžeme je úspěšně pěstovat i na zahradě, a to například jako neproniknutelné živé ploty. Léčivý je květ i plod, z plodu vyrábíme povidla, vína i likéry. Nejlepší jsou, když přejdou mrazem, to zesládnou.

Kvetoucí Trnka, foto med

Trnka obecná (Prunus spinosa) je opadavý, polokulovitý keř, který dorůstá výšky kolem pěti metrů. Listy má vejčité, na okrajích pilovité. Trnka je samosprašná, bohatě větvená a větve mají množství trnů. Kvete v dubnu až květnu, ještě před olistěním bílými květy o průměru 1-2 cm. Na podzim dozrávají modročerné ojíněné kulovité peckovice – trnky, které využíváme v kuchyni i při domácí léčbě. Mají obvykle trpkou až svíravou chuť, ale pokud přejdou prvními mrazy, ztratí trpkost a zesládnou.

Výskyt a stanoviště

Trnka se vyskytuje v Evropě, severní Africe a Asii. Její semena byla nalezena i v kolových stavbách z mladší doby kamenné. Dříve sloužila jako snadno dostupné ovoce, neboť hojně rostla na stráních a remízcích. Roste i v pásech na okraji lesů a podél polních cest. Upřednostňuje stanoviště na plném slunci, případně polostínu, a sušší vápnité půdy. Rozmnožuje se kořenovými výběžky.

Sběr a sušení

Trnka obecná, foto med

Doporučená doba ke sběru plodů je na přelomu září až začátku listopadu, v době plné zralosti. Pro kuchyňské účely je nejvhodnější doba sběru po prvních mrazech. Sběr květu je nejlepší hned po rozvinutí. Květy i plody ihned sušíme, květy na suchém vzdušném a stinném místě, plody nejlépe při teplotě do 40 °C, a to buď v troubě, nebo na hřejících radiátorech. Usušenou drogu uzavřeme do sklenic a uskladníme na tmavém místě.

Obsahové látky

Plody obsahují vitamín C (ve 100 g dužniny okolo 20 mg), provitamin A, vitamíny skupiny B, cukry, třísloviny, organické kyseliny, rostlinná barviva, pektiny, vápník, draslík, hořčík a glykosid amygdalin (je jedovatý, ale v malých dávkách neškodný).

Použití a přínos

Kvetoucí Trnky, foto med

Květy trnky jsou medonosné, plody patří k významné složce potravy ptáků. Z vysazených trnitých keřů vytvoříme kolem našeho pozemku neproniknutelný živý plot, který nám ochrání před zvířaty i nezvanými návštěvníky. Trnky přešlé mrazem využíváme k výrobě povidel a marmelád, přidáváme je do mdlejších kompotů, většinou je třeba je doslazovat. Francouzi nedozrálé trnky nakládají jako kapary nebo olivy. Z plodů se také vyrábějí léčivé čaje a sirupy, likéry, víno chuťově připomínající portské, pálí se z nich kořalka.

Trnky v kuchyni – recepty

Čerstvé trnky se dají jíst v menším množství, jen když je přejde mráz, jinak mají trpkou nepříjemnou chuť. Většinou se zavařují nebo se z nich dělá víno či likéry, a také se suší k přípravě čaje.

– Trnkový likér

Ingredience: 1 kg trnek, kousek skořice, 1 l vodky, cukrový sirup z 500 g cukru svařených ve 3 šálcích vody, 5 hřebíčků, 1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku a jadérka z 5 pecek.
Postup: Trnky očistíme, rozmačkáme, vložíme do širší skleněné láhve, zalijeme vodkou a přidáme koření. Uzavřeme a necháme 10-14 dní vyluhovat. Poté trnky scedíme přes plátno a důkladně vymačkáme. Do výluhu přilijeme vychladlý cukrový sirup, promícháme a necháme den ustát. Hotový likér stočíme do lahví s pevným uzávěrem.

– Trnkové víno

Plody Trnky obecné, foto med

Ingredience: 2 a 1/2 kg trnek, 2 l vody, kvasinky, 100 g rozinek, sirup z 1 a 1/2 kg cukru a 1 l vody.
Postup: Trnky omyjeme, rozmačkáme a přelijeme vařící vodou. Po vychladnutí je vlijeme do demižonu, přidáme vzklíčené kvasinky, rozinky a asi třetinu cukrového sirupu, který připravíme tak, že cukr rozpustíme v teplé vodě. Promícháme a uzavřeme kvasnou zátkou. Za týden přidáme druhou třetinu cukrového roztoku, opět promícháme a uzavřeme; za další týden přilijeme poslední třetinu sirupu. Po skončení kvašení, které poznáme, že trnky i rozinky klesnou ke dnu a přestane unikat oxid uhličitý v bublinkách, stáhneme víno hadičkou do jiného demižonu. Necháme ještě týden dokvasit a poté je stočíme do lahví, které uzavřeme a uskladníme v chladu.

– Trnková povidla

Ingredience: 1 kg trnek bez pecek, voda, 1 kg cukru.
Postup: Trnky opláchneme, v hrnci je zalijeme vodou, aby byly těsně ponořené a pokličkou dusíme asi 20 minut, až se dužina snadno oddělí od pecky. Propasírujeme přes cedník s hrubými oky, pomáháme si vařečkou, nebo lépe plastovou stěrkou, až v cedníku zůstanou jen pecky. Povidla přivedeme k varu a po částech přidáme cukr. Vaříme za stálého míchání do zhoustnutí, asi čtvrt hodiny. Nalijeme do vyvařených skleniček a do vychladnutí obrátíme víčkem dolů.

Co léčí trnky

Čaj ze sušených květů trnky připravíme ze 2 lžiček drogy a čtvrt litru vroucí vody. Pijeme při nachlazení a při potížích s močením, neboť působí močopudně.
Čaj ze sušených plodů užíváme při žaludečních problémech a chorobách močových cest a ledvin. Zastavuje průjem i zvracení, zlepšuje látkovou výměnu a má dezinfekční účinky. Užívat lze i víno či likér.