Keř Bez černý nacházíme podél cest, na okrajích polí, parků, na vlhkých místech s dostatkem dusíku. Známé lidové pořekadlo „Před heřmánkem smekni, před bezem klekni!“ ví, o čem mluví. Co léčí Bez černý? Množství zdraví prospěšných a léčivých látek obsahují květy, plody i kůra. Oblíbená bylina lidových léčitelů Černý bez kvete na přelomu května a června a její plody dozrávají v září a říjnu.
Bez černý (Sambucus nigra, L.) je listnatý keř, který má široké využití v léčitelství, farmacii i potravinářství. Také odpuzuje hmyz i hlodavce, a pokud vložíme do chodbičky krtka čerstvě natrhané listy, odstěhuje se. Čerstvé plody, listy i kůra jsou mírně jedovaté, sušením a tepelným zpracováním se však tato vlastnost ztrácí a zůstávají jen blahodárné účinky. Co léčí Bez černý?
Výskyt
Bez černý najdeme všude, kde je půda dostatečně vlhká a obsahuje přiměřené množství dusičnanů. Roste skoro jako plevel podél cest i na rumištích. Bohatá soukvětí mají žlutavou barvu, někdy ovšem zcela bílou, jindy s odstínem slonovinové kosti. Plody bezu jsou černé kulaté peckovice, které silně barví. Pro kuchyňskou přípravu je důležité odstranit co nejvíce stopek, které obsahují látky, jež mohou dráždit ledviny.
Sběr a sušení květů a plodů
Pro sušení sbíráme celá, plně rozkvetlá květenství, a to ulamováním nebo odstřiháváním stopek květů. Sušíme je tak, že odstřihneme co nejvíce stopek a květy rozprostřeme v tenké vrstvě, nebo květenství zavěsíme v dobře větrané místnosti a květy ze stopek olámeme až suché. Také plody sušíme nejlépe zavěšené a po uschnutí je obereme ze stopek.
Složení a léčivé účinky Bezu Černého
Léčivé jsou všechny části rostliny, nejvíc jsou ovšem žádané květy a plody. Květy Bezu černého obsahují velké množství vitamínu C, silice, flavonoidy, zejména rutin, třísloviny, aromatické oleje, slizovité látky organické kyseliny a další zdraví prospěšné látky. Plody bezu černého obsahují vitamín C, provitamín A a vitamíny skupiny, glykosidy, cholin a hormonálně účinné složky.
Choroby a neduhy, co léčí Bez černý
Květ Bezu černého má i detoxikační, čistící účinek. Navíc pomáhá léčit:
- revma a dnu tím, že snižuje množství kyseliny močové v těle (odvar a sirup)
- choroby ledvin a močových cest, ledvinové a močové kaménky tím, že působí močopudně a čistí od usazenin (odvar, výluh, sirup)
- odvodňuje při nadměrném zadržování tekutin v těle a otocích (odvar ze sušených květů)
- nachlazení, tím, že podporuje pocení, snižuje teplotu, napomáhá zbavit se usazeného sekretu v dýchacích cestách, zlepšuje vykašlávání a usnadňuje dýchání (odvar ze sušených květů a sirup).
Plod Bezu černého léčí:
- nervové choroby, zvláště zánět trojklanného nervu (víno, šťáva)
- migrénu (víno, šťáva)
- zácpu, čerstvé plody mají projímavý účinek
- průjem (odvar ze sušených plodů).
Listy, kůra, kořeny Bezu černého léčí:
- kloubní potíže, postižené partie obkládáme čerstvými listy nebo je potíráme výtažky a odvary z kořenů, které mají nejvyšší koncentraci účinných látek
- zpevňuje cévy, léčí křečové žíly díky vysokému obsahu flavonoidů (odvar z listů a kůry)
- hemoroidy (odvar z kořenů, víno).
Příprava léků z bezu a bezinek
Čaj, nálev:
Vrchovatou čajovou lžičku sušených květů zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme krátce vyluhovat.
Odvar:
Lžíci sušených plodů povaříme v 250 ml vody. Pijeme po doušcích.
Sirup
10 čerstvých květenství černého bezu, zbavených stopek zalijeme převařenou vodou, přidáme kyselinu citronovou a necháme 24 hodin louhovat. Scedíme, přidáme cukr a zahříváme, dokud se nerozpustí. Horký sirup plníme do lahví. Podáváme při nachlazení.
Bezový med
15 čerstvých květenství černého bezu a na kolečka nakrájený citron bez jadérek povaříme 10 minut v 400 ml vody a necháme 24 hodin louhovat. Přecedíme, přidáme 750 g cukru a dřeň z vanilkového lusku a vaříme do zhoustnutí. Naplníme do malých skleniček a používáme stejně jako včelí med. Je vhodný zejména při nachlazení k slazení čaje.
Ocet z černého bezu
15 čerstvých květenství černého bezu nasypeme do sklenice a zalijeme lihovým octem tak, aby byly ponořené. V zavřené sklenici necháme louhovat tři týdny v chladnu. Poté přecedíme přes pláténko do láhví a uzavřeme. Bezovým octem potíráme při horečkách dlaně a chodidla, a to zvláště malým dětem, kterým tak klesne teplota.
Bezinkové víno
1 kg opláchnutých a ze stopek otrhaných zralých plodů bezinek zalijeme 4 litry vody a 20 minut vaříme. Vychladlé přecedíme přes plátno a dobře vymačkáme. Šťávu smícháme se 1,5 kg cukru a necháme přejít varem do rozpuštění cukru. Do chladné šťávy přidáme vinné kvasinky pro Portské a vše dáme kvasit do velké (nebo do dvou menších) sklenic od okurek, opatřených kvasnou zátkou s bublátorem. Vykvašené víno stáčíme hadičkou do lahví, pevně uzavřeme a necháme v chladnu dozrát. Podáváme při migréně a nervových onemocněních.