Cibule šalotka má oproti běžné kuchyňské cibuli výhodu tu, že je jako rostlina vytrvalá a mrazuvzdorná. Můžeme ji tedy pěstovat na záhonu, kde se průběžně rozrůstá, a mít i v zimě k dispozici čerstvou cibuli i zelenou nať, která se také konzumuje. Chuť má jemnější než cibule kuchyňská, chybí jí typicky palčivá chuť.
Pokračovat ve čtení „Cibule šalotka – pěstování a využití v kuchyni“Lilek čili baklažán – pěstování a recepty
Lilek čili baklažán, baklažán, lampion a kdoví, kolik krajových jmen vlastně má, je dužnatá bobule kulovitého, vejčitého nebo válcovitého tvaru. Barva dužniny je smetanově bílá, ovšem pokožka kromě nejrozšířenější tmavě fialové barvy může být zbarvena bíle, zeleně nebo žlutě. Lilek obsahuje množství zdraví prospěšných látek a lze z něj připravit kulinářské pochoutky.
Pokračovat ve čtení „Lilek čili baklažán – pěstování a recepty“Růžičková kapusta – jak ji pěstovat a co z ní vařit
Růžičková kapusta je hodnotná přezimující zelenina, která odolává mrazu až do – 17 °C. Má vegetační dobu tak dlouhou, že ji můžeme sklízet až v předjaří dalšího roku. Povrch listů je totiž pokryt voskovým povlakem s ochrannou funkcí proti zimě. Růžičková kapusta má mnoho příznivců i odpůrců. Říká se, že když se ji nenaučíme jíst v dětství, nebude nám chutnat ani v dospělosti. A to je velká škoda, protože růžičky kapusty prospívají nejen našemu organismu, ale i duševnímu zdraví.
Pokračovat ve čtení „Růžičková kapusta – jak ji pěstovat a co z ní vařit“Kedlubna – pěstování a recepty

Brukev, kedluben, kedlubna získává rok od roku na své popularitě a již patří mezi oblíbené zeleniny. Tuto typickou domácí zeleninu je snadné vypěstovat takřka na jakékoli zahradě, její kvalita však závisí od kvality půdy, zálivky a období, kdy ji pěstujeme. Křehká křupavá zelenina je vhodná k přímému konzumu, do salátů i k tepelné úpravě.
Pokračovat ve čtení „Kedlubna – pěstování a recepty“Pěstujeme český česnek

Česnek pochází ze Střední Asie a je tisíce let starou kulturní rostlinou, kterou bychom našli v jídelníčku jak starých Egypťanů a Babylóňanů, tak i Indů. Odtud si přinesla i typické vlastnosti – zásobní cibuli a nižší nároky na vodu. Pěstujeme český česnek a dalo by se říct, že v naší i světových kuchyních je nepostradatelný. Česnek je zelenina, koření i medicína v jednom a pozor – rozhodně nepatří do chladničky.
Pokračovat ve čtení „Pěstujeme český česnek“Pórek – pěstování a recepty
Uplatnění póru je širší než u cibule, ale přesto je ještě jeho kuchyňské využití méně časté. Velmi dobře se dá zužitkovat přímo v různých čerstvých pokrmech, protože nemá tak silně štiplavou chuť, zelené části nakrájené příčně jsou dekorativní a bohaté na vitaminy. Dobrý pórek by neměl mít cibulovou příchuť.
Pokračovat ve čtení „Pórek – pěstování a recepty“Hlávková kapusta – pěstování a recepty

Hlávková kapusta se podobá zelí, její listy jsou ale daleko dekorativnější. Jako zelenina má své vyznavače i odpůrce. Odpůrce odpuzuje nepříjemným pachem při vaření a nahořklo-nasládlou chutí, což je ale k jejich škodě, protože tato listová zelenina je zdraví vysoce prospěšná a zbavuje organismus množství neduhů.
Pokračovat ve čtení „Hlávková kapusta – pěstování a recepty“Červená řepa – pěstování a recepty
Tato rostlina pochází ze Středomoří. Staří Římané ale konzumovali jen její listy a stonky, neboť bulvu považovali za lék a jako takovou ji i požívali. Červená řepa totiž obsahuje velké množství vitamínů, minerálů a dalších významných látek a dokáže dokonale detoxikovat organismus.
Pokračovat ve čtení „Červená řepa – pěstování a recepty“Paprika – pěstování a recepty

Paprika pochází ze střední a Jižní Ameriky a do Evropy byla dovezena roku 1514, kde se její pěstování nejvíce rozmohlo koncem století v Maďarsku. Ve všech druzích obsahuje množství vitamínů a vybírat si můžeme z mnoha barev, tvarů i chutí.
Pokračovat ve čtení „Paprika – pěstování a recepty“Okurka setá – pěstování a recepty

Okurka setá je dnes velmi populární zeleninou, která je součástí nejen každého vyváženého jídelníčku, ale i všech redukčních diet. Má nejméně kalorií, vyznačuje se křupavou tvrdostí, chutným vzhledem a kořeněným arómatem, které jídlo dobře ochucuje. Po oloupání je vhodné okurku co nejdříve spotřebujeme, protože oxidací se snižuje podíl vitamínu B2 a K, které tato zelenina obsahuje.
Pokračovat ve čtení „Okurka setá – pěstování a recepty“