Květák – pěstování a recepty

hlávka bílého květáku
Květák, Foto med

Oblíbená košťálová zelenina květák neboli karfiol byl vyšlechtěn stejně jako kedlubna nebo zelí a kapusta z divoké brukve zelné. Pěstoval se již ve starověku, u nás se rozšířil v polovině 18. století. Býval považován za zeleninu chudých, ale dnes je pro cenné látky a jemnou chuť zařazován kuchyně pro zdravou výživu. Odrůdy květáku rozdělujeme podle období sklizně na zimní, rané, letní a letně podzimní.

Pokračovat ve čtení „Květák – pěstování a recepty“

Cuketa – pěstování a recepty

různé odrůdy cuket, neboli cukín
Cukety, cukíny, foto med

Tykev obecná (Cucurbita pepo) původem ze Střední Ameriky v Evropě zmutovala v jednoletou zeleninu s názvem cuketa nebo také cukína. Oba názvy mají původ v italském slově zucca (tykev). Cukety patří do stejného rodu jako patisony, kabanky a okrasné tykve. Výhodou pěstování cuket oproti tykvím je, že nejsou tak invazivní a neobsadí zeleninové záhony ve svém sousedství.

Pokračovat ve čtení „Cuketa – pěstování a recepty“

Fazolové lusky – pěstování a recepty

fazolové lusky rostoucí na záhonu ohraničeném proutím
Fazolové lusky v ohraničeném záhonu, foto med

Nedozrálé plody – fazolové lusky, které konzumujeme jako zeleninu celé, v našich krajích sklízíme v červenci a v srpnu. Rostliny podobné fazoli jsou v Evropě známé již od starověku, avšak zeleninové fazolky pocházejí z Ameriky a jejich pěstování se u nás rozšířilo až v 18. století.

Pokračovat ve čtení „Fazolové lusky – pěstování a recepty“

Brokolice – pěstování a recepty

zelenina brokolice, zelená na černém pozadí
Brokolice, foto med

Brokolice je přechodná forma mezi květákem a ostatními košťálovinami. Dělíme ji na dva typy – stonkovou a květákovou. Stonkové brokolici se říká i chřestová, na jejím stonku vyrůstá množství dužnatých větviček s mohutnými listy, avšak poupat má jen málo. Květáková brokolice naopak vytváří otevřenou růžici květenství s množstvím malých růžiček okolo, z nichž poté, co sklidíme hlavní růžici, vyrůstají další růžice k pozdější sklizni.

Pokračovat ve čtení „Brokolice – pěstování a recepty“

Mrkev a karotka – pěstování a recepty

Vhodný čas k vysévání mrkve je březen až duben, pro pozdní sklizeň ještě červen.
Záhon s karotkou, foto med

Mrkev obecná  na rozdíl od karotky má delší plody a sklízí se na podzim, kdežto karotka je kratší, zakulacená chuťově jemnější, sladší a konzumní velikosti dosahuje již po 8–10 týdnech. Mrkev je vhodná nejen k přímému konzumu, ale i k dlouhodobému skladování. Čistou a s ukroucenou natí je ukládáme do přepravek a na suché, chladné místo s dobrou cirkulací vzduchu.

Pokračovat ve čtení „Mrkev a karotka – pěstování a recepty“

Cibule kuchyňská – pěstování a recepty

košíčky s červenou, bílou a hnědo-oranžovou cibulí
Cibule kuchyňská, foto med

Cibule kuchyňská je dvouletá vytrvalá rostlina s jednoduchými listy z čeledi česnekovitých. Neměla by chybět v žádné kuchyni, neboť je všestranně využitelná a obsahuje i množství vitamínů a minerálů. Snadno se pěstuje a k jídlu si z ní můžeme sestavit celé menu. Druhů cibule je velké množství, k jednotlivým odrůdám se budeme vracet.

Pokračovat ve čtení „Cibule kuchyňská – pěstování a recepty“