Dýně Lagenárie, Kalabasa

na konstrukci rostoucí dýně Lagenárie neboli Kalabasa a lahvovitými plody
Lagenárie, indická okurka, kalabasa, foto med

Lagenárie, kalabasa nebo také indická okurka je mimořádně zajímavý rostlina, kterou člověk pěstuje již od pravěku. Zralé a vysušené plody poskytují lehké, dostatečně pevné a trvanlivé nádoby na vodu i na skladování různých potravin, ke kvašení alkoholických nápojů, známé jsou i jako nádoby na maté. Vysušené plody sloužily díky skvělé rezonanci také k výrobě hudebních nástrojů. Pro dekorační účely se odedávna vyřezávají nebo malují a také se z nich zhotovují šperky. Mladé plody jsou lahodnou zeleninou. Lagenárie – k jídlu i k užitku se pěstuje podobně jako běžné dýně.

Pokračovat ve čtení „Dýně Lagenárie, Kalabasa“

Patison – pěstování a recepty

různé druhy a barvy Patisonů, druhu dýně
Patisony – pěstování a kuchyňské recepty, foto med

Patison je zcela zvláštní druh dýně velice dekorativního tvaru. Zralý patison vypadá jako disk s vlnitým okrajem, nebo UFO, jak říkají Němci, v průměru má 10 – 20 cm a výšku 6 – 10 cm. Čím jsou plody mladší, tím jsou chutnější a lze je konzumovat i se slupkou. Jsou chutné, výživné, lehce stravitelné, pomáhají zlepšit látkovou výměnu a jsou vhodné při redukční dietě. Patisony si můžeme snadno vypěstovat na zahradě.

Pokračovat ve čtení „Patison – pěstování a recepty“

Nedozrálá rajčata a co s nimi

rajčatové keříky s nedozrálými zelenými rajčaty
Zelená rajčata, foto med

Zkušení zahrádkáři už v září zaštípli vrcholy rajčat za posledním výhonem vyvinutých plodů, aby měly větší šanci dozrát. Někteří z obav před ranními mrazíky kolem nich staví fóliové tunely nebo je balí to netkané textilie. To všechno jsou jen krátkodobá opatření, protože teplota bude neúprosně klesat. Jak tedy uchovat nedozrálá zelená rajčata?

Pokračovat ve čtení „Nedozrálá rajčata a co s nimi“

Kukuřice a co léčí kukuřičné vlasy

klasy kukuřice i s šustím a vlasy
Prospěšná kukuřice a co léčí její vlasy, foto med

Kukuřice setá pochází od amerických Indiánů, kde byla známá pod názvem lenochovo obilí, a to již tisíce let před naším letopočtem. Její pěstování je poměrně rozšířené i u nás, i když více se pěstuje krmná kukuřice pro dobytek a pro průmyslové využití, než kukuřice cukrová, kterou jíme uvařenou a politou máslem. Třetím druhem je kukuřice pukavá, ze které se vyrábí známý popcorn. Na druhu ale nezáleží, jde-li o léčivé účinky, které nám poskytují kukuřičná vlákna, tak zvané kukuřičné vlasy.

Pokračovat ve čtení „Kukuřice a co léčí kukuřičné vlasy“

Zimní cibule – celoroční sklizeň

zelená nať zimní cibule
Cibule zimní, ošlejch, foto med

Zimní cibule je vytrvalá zelenina, kterou můžeme sklízet v průběhu celého roku, dokonce i v zimě. Také ji lze rychlit v květináči na okně, nebo ji pěstovat v truhlíku na balkoně. Zimní cibule se nazývá též sečka, sibiřská cibule nebo ošlejch. Pěstujeme ji zejména pro zelenou nať, kterou odebíráme průběžně. Nároky na pěstování jsou podobné jako nároky tradiční cibule kuchyňské, raší velmi časně.

Pokračovat ve čtení „Zimní cibule – celoroční sklizeň“

Petržel zahradní do kuchyně i pro zdraví

kořenová zelenina petržel - bílé kořeny, zelená naž
Petržel zahradní , foto med

Petržel zahradní – kořen i nať – známe především ze zeleninových polévek, omáček a salátů, které příjemně aromaticky ochucují. Tato zelenina obsahuje velké množství vitamínů a minerálů, a užívá se i v léčitelství. Už jen častějším zařazením petržele na jídelní lístek můžeme působit preventivně proti různým nemocem. Kromě jiného působí jako ženské afrodiziakum.

Pokračovat ve čtení „Petržel zahradní do kuchyně i pro zdraví“

Topinambury

jedlé hlízy topinamburů neobsahují lepek
Topinambury, foto med

Topinambury jsou stará, poněkud pozapomenutá zelenina. Jejich nespornou výhodou je, že je lze pěstovat i sklízet celoročně a obsahují zdraví prospěšné látky, jako je například inulin, to znamená, že jsou velmi vhodné pro diabetiky, ale i pro všechny, kdo zápasí s nadváhou. Neobsahují lepek, což ocelí lidé s bezlepkovou dietou. Pěstují se snadno a vařit z nich lze mnoho různých jídel.

Pokračovat ve čtení „Topinambury“

Řapíkatý celer – pěstování a předpěstování

řapíkatý celer
Řapíkatý celer, foto med

Odedávna známe celer hlíznatý, kde konzumujeme zdužnatělé kořeny – bulvy, a nať v malém množství přidáváme do polévky. Řapíkatý celer je na našem trhu poměrně krátkou dobu. Byl vyšlechtěn z hlíznatého celeru, o odlišuje se od něj nenápadnou bulvou, ale mohutnou nadzemní částí se zesílenými dužnatými řapíky a nať z celeru listového. Konzumují se hlavně křehké řapíky, které mají výraznou aromatickou chuť, a to jak syrové, tak i tepelně upravené.

Pokračovat ve čtení „Řapíkatý celer – pěstování a předpěstování“

Čajot – mexická okurka

světle zelený plod exotické zeleniny
Čajot – mexická okurka, foto archiv

Popínavá zelenina čajot – mexická okurka, jak se lidově nazývá, náležejí do čeledi tykvovitých, je oblíbeným druhem především v Mexiku a ve Střední Americe. Jde o poměrně bujnou liánu, která je během vegetace schopna dorůst mnohametrových rozměrů. Je příbuzná cuketě a patisonu a její listy i květy částečně tuto známou zeleninu skutečně připomínají. Chuťově i konzistencí se podobá něčemu mezi okurkou, cuketou a chřestem. Odvar z listů zmírňuje problémy s ledvinami a vysokým tlakem.

Pokračovat ve čtení „Čajot – mexická okurka“

Exotická zelenina Mizuna

Asijská listová zelenina
Salát Mizuna, foto archiv

Mizuna je asijská listová zelenina, která se konzumuje čerstvá v podobě salátu nebo zeleninové oblohy, nebo tepelně upravená v omáčkách nebo dušená jako příloha. Snadno si ji vypěstujeme na zahrádce, kde postupně podle potřeby sklízíme jednotlivé listy, případně i celé růžice. Po sklizni znovu obráží, a tak nám zajišťuje cenné vitamíny celou sezonu. Na podzim můžeme celé trsy vyrýt, zasadit do květináčů a rychlit podobně jako třeba pažitku. Mizuna je velmi vhodná pro diabetiky i redukční diety, neboť obsahuje nepatrně cukru.

Pokračovat ve čtení „Exotická zelenina Mizuna“