Popenec na kašel i do salátu

popenec
Popenec, foto med

Popenec je drobná vytrvalá rostlina, poléhavá až plazivá, která se objevuje s první jarní vegetací. Najdeme ho na louce nebo ve světlém lese a snadno ho poznáme podle modrofialové barvy květu. Bylina obsahuje mnoho vitamínu C a uplatníme ji v kuchyni jako koření. Také pomáhá účinně léčit kašel, potíže s močovým měchýřem a další nemoci. K léčebným účelům se popenec používá už od 12. století, kdy byl známý jako švýcarský čaj.

Popenec, Glechoma, foto med

Popenec (Glechoma) je z čeledi hluchavkovitých. Hlavní lodyha této léčivé byliny může dosahovat až do výšky čtyřiceti centimetrů. Ze stonku vyrůstají vedlejší lodyhy s řapíkatými listy ledvinitého tvaru, které jsou porostlé jemnými chloupky. Květy vyrůstají z paždí středních a horních listů, jsou trubkovité s pyskem a mají modrofialovou korunou. Popenec kvete od března do července. Rozmnožuje se zakořeňujícími výhonky, občas semeny.

Výskyt a druhy

Popenec se vyskytuje se na hlinitých, písčitých, kamenitých humózních půdách. Nejznámější druh je Popenec břečťanovitý nebo obecný (Glechoma hederacea). Kromě něj se u nás vyskytuje ještě Popenec chlupatý (G. hirsuta). Najdeme ho na loukách, stráních, ve světlých lesích, na březích vod, podél polních cest, na pastvinách, v parcích i v zahradách, často jako plevelná rostlina na záhonech.

Sběr, sušení a obsahové látky

Pro léčivé účely sbíráme kvetoucí nať, sklízet ji můžeme po celou dobu vegetace. Používáme ji buď čerstvou, nebo ji sušíme. Z nejdůležitějších látek obsahuje bylina silice, hořčiny, třísloviny, sacharidy, draslík, vitamin C a saponin.

Kuchyňské využití

Popenec břečťanolistý, foto med

Popenec má mátovou a lehce štiplavou příchuť, která nachází široké kuchyňské využití. V sušeném stavu slouží nejčastěji jako koření, které přidáváme do polévek, omáček, k pečeným masům. Ale také se přidává jako zvýrazňující koření do likérů. Čerstvá nať s vysokým obsahem C vitamínu obohatí naše jarní saláty, je dobrá nadrobno nakrájená na chlebu s máslem, v bylinkovém máslu i tvarohu. Můžeme ho upravovat podobně jako špenát, zapékat ho či použít jako ozdobu pokrmů. Čaj z popence můžeme pít i samostatně, nemá žádné vedlejší účinky.

Co Popenec léčí

Tato léčivka má hojivé, dezinfekční i močopudné účinky. Účinně působí na:

  • nemoci dýchacích cest – kašel, průduškové astma, chronická bronchitida, záněty horních cest dýchacích
  • průjem
  • potíže s močovým měchýřem – uvolňuje kameny a písek v močových cestách
  • bolesti žaludku a jater – snížená žaludeční kyselost, nedostatečná tvorba žluči.
  • poruchy trávení – nadýmání

Příprava léku z jitrocele

  • Čaj – Polévkovou lžíci sušených bylin přelijeme šálkem vroucí vody a necháme 10 minut odstát.
  • Čajová směs – směs z 25 g sušeného popence, 25 g sušených listů šalvěje a 50 g sušené natě yzopu. Jednu lžičku této směsi přelijeme šálkem vroucí vody a necháme 10 minut odstát.