Petržel zahradní do kuchyně i pro zdraví

kořenová zelenina petržel - bílé kořeny, zelená naž
Petržel zahradní , foto med

Petržel zahradní – kořen i nať – známe především ze zeleninových polévek, omáček a salátů, které příjemně aromaticky ochucují. Tato zelenina obsahuje velké množství vitamínů a minerálů, a užívá se i v léčitelství. Už jen častějším zařazením petržele na jídelní lístek můžeme působit preventivně proti různým nemocem. Kromě jiného působí jako ženské afrodiziakum.

Petržel zahradní, foto med

Petržel zahradní (Petroselinum crispum) je kořenová i naťová zelenina. Odedávna se k ní váže množství pověr. Římané zdobili věnci z petrželové natě během slavností a hostin své příbytky, neboť je údajně chránily před nadměrným pitím vína. Hospodáři dávali petrželovou nať dobytku, aby ho ochránila před čarodějnicemi. Nevěsta vkládaly kousek petržele s chlebem do podpaží proti uřknutí.

Zdraví prospěšné látky

Petržel je ceněna pro celou řadou minerálních látek (vápník, železo, zinek, draslík), vitamíny A, C, K, niacin a skupinu B vitamínů, vlákninu. Z petržele používáme v kuchyni i v bylinkářství kořen a čerstvou nebo sušenou nať. Pokud nemáme příhodný sklep, je pro zachování nutričních vlastností nejlépe nakrájené kořeny i nať zamrazit.

Pěstování

Petržel zahradní, foto med

Petržel pěstujeme z tak časných jarních výsevů, kdy nám oschlý povrch půdy dovolí vstoupit na pozemek. Vzchází dlouhou dobu, proto potřebuje dobře připravenou a odplevelenou půdu. Záhon zryjeme až do hloubky třiceti centimetrů. Nedostatečně prokypřená půda by mohla vést k zbytečnému větvení kořenů. Namísto tak hlubokého rytí můžeme ale zvolit hrůbkovou technologii. Po jarním oschnutí pozemku zformujeme hrůbky o šíři okolo třiceti centimetrů a výšce asi dvacet centimetrů, případně rozměry uzpůsobíme půdním podmínkám – hůř se nám bude přirozeně hrůbkovat v písčité půdě. Na povrch hrůbků vysejeme ve dvou řadách petržel, dobře osivo zasypeme a povrch náležitě utužíme – to je nezbytné pro dobré vzlínání vody k semenům. 

Péče během vegetace

Petržel zahradní, foto med

Během pěstování nevyžaduje petržel žádnou zvláštní péči. Zaléváme pouze v první polovině vegetace, pozdější zálivka by mohla podpořit nežádoucí rozdvojování kořenů. Petržel po vzejití, které trvá někdy až čtyři týdny, vyjednotíme na vzdálenost 8 – 12 centimetrů. Během sezony se snažíme hrůbky udržovat, ale nenavyšujeme je. Hrůbkovou technologii doceníme i při sklizni: kořeny půjdou mnohem snadněji vyrývat bez poškození i v těžších a kamenitých půdách. Také omezíme nepříjemné kroucení a deformace kořenů. Na utužených půdách se hrůbkování opravdu vyplatí. Podle zvolené odrůdy petržel sklízíme od konce léta do podzimu. Pro zimní spotřebu sklízíme až před začátkem mrazů. Nať ukroutíme a můžeme usušit nebo zmrazit. Kořeny očistíme a uložíme ve sklepě do mírně vlhkého písku. Odolné odrůdy necháme na záhonu, jen je zakryjeme chvojím, můžeme je průběžně sklízet až do května.

Co léčí petržel

Petržel je kromě vysokého obsahu zdraví prospěšných látek vysoce močopudná a příznivě ovlivňuje trávení. Je proto součástí mnoha bylinkových receptů na odvodnění organismu, močové kameny, bolesti ledvin a zánět prostaty. Petržel je také přírodní ženské afrodiziakum – zvyšuje pohlavní žádostivost žen, podobně jako celer u mužů. S konzumací petržele to ale nebudeme přehánět, protože obsahuje i některé toxicky působící látky.

Pro krásu – petrželová pleťová voda

Nadrobno nasekanou čerstvou petrželovou nať zalijeme 40 % lihem (například vodkou tak), aby byla dobře ponořená. Necháme 2-3 týdny macerovat, občas nádobou protřeseme. Poté ji přecedíme přes pláténko a používáme k čištění pleti a omývání mastné pokožky.