Ředkev a ředkvička

bílá ředkev a červené ředkvičky
Ředkev a ředkvička, foto med

Barvy ředkviček mohou být od bílé k žluté, červené, fialové a černé, tvar od kulatého po protáhlý. Dužinu mívají bílou, někdy s nádechem do růžova, chuť od čerstvě vodové do ostře pálivé. Příbuzná ředkvičky je ředkev barvy bílé, hnědé nebo černé. Je významně větší a mívá ostřejší chuť. Ředkev a ředkvička je vhodná zelenina i pro úplné začátečníky.

Kořenové zeleniny, k nimž ředkve a ředkvičky patří, pocházejí z Číny a Egypta z doby 2000 let př. n. l. K nejznámějším patří malé kulaté červené ředkvičky a stále stoupá obliba bílé ředkve. Poněkud však zapomínáme na dříve tak populární a zdraví prospěšnou ředkev černou.

Druhy a odrůdy

Ředkvičky, foto archiv

K osvědčeným odrůdám patří červenobílá SLAVIA, tmavě červená KVARTA, bílá odrůda RAMPOUCH, pro polní pěstování VINARA, pro rychlení SAXA 2 a směs barevných odrůd s názvem SMĚS BAREV. Ředkve upřednostňují lehké, kypré a humózní půdy s dostatkem vláhy. Nejsou náročné na teplo, dobře se jim daří i v chladných polohách. Organické hnojení nesnášejí. K oblíbeným odrůdám patří bílá, až 40 cm dlouhá JAPANA F1, bílá pro celoroční pěstování JAROLA F1, KARMINA s karmínově červeným povrchem, zimní ředkev KULATÁ ČERNÁ a například zelenošedá RED MEAT s dužninou rubínové barvy.

Pěstování

Pěstování ředkviček, foto med

Ředkev a ředkvička vyžadují lehkou, prokypřenou půdu bohatou na živiny a pravidelnou zálivku. Vyséváme je po 3 cm do řádků po 20 cm. Vegetační doba je 30 – 35 dní. K rychlení – první výsevy mohou být již v polovině února – jsou vhodné téměř všechny odrůdy dostupné na našem trhu, ty ve skleníku nebo pařeništi vyrostou za pouhých tří týdnů. Pěstování na záhonech vegetační dobu prodlouží o týden až deset dní. První výsevy mohou být od půlky dubna až do prvních mrazíků. Podle potřeby ředkvičky zaléváme, bez zálivky mohou dřevnatět a stávají se napadnutelné různými škůdci. Ředkvičky můžeme úspěšně pěstovat na vyvýšeném záhonu nebo i na balkoně.

Výživová hodnota a léčivé účinky

Bílá ředkev kulatá, foto med

Ředkvičky i ředkve – bulvy, ale i listy – mají nízkou kalorickou hodnotu a obsahují bílkoviny, lipidy, sacharidy a vlákninu. Z minerálních látek pak vápník, fosfor, železo, síru, draslík a měď. Z vitaminů vitamin C, kyselinu listovou a vitaminy skupiny B a E. V organismu působí tato zelenina antibakteriálně, ničí plísně ve střevech, sliznici a žaludku, snižuje cholesterol, odstraňuje zácpu a plynatost. Je účinným lékem proti nachlazení, neboť díky obsahu hořčičných olejů usnadňuje vykašlávání, dezinfikuje sliznice v ústech, podporuje prokrvování a uvolňuje hleny v nose a hltanu. Při nachlazení je vhodná šťáva z ředkve s medem. Bílá ředkev navíc působí jako podpůrný prostředek při začínající inkontinenci a chrání buňky před volnými radikály. Za štiplavou chuť vděčí ředkve hořčičným silicím s obsahem síry, které silně podporují správnou funkci jater a mají i antibiotické účinky.

Menu

Překrm: Tvarohová pomazánka s ředkvičkami

Ingredience: 250 gramů měkkého tvarohu, svazeček ředkviček, 3 lžíce smetany, 1 lžička citronové šťávy, sůl, pepř

Příprava: Ředkvičky umyjeme a nastrouháme na jemném struhadle nebo nadrobno nasekáme. Zakapeme je citronem a na chvíli odložíme. Tvaroh utřeme se smetanou, přidáme ředkvičky, osolíme, opepříme, pečlivě promícháme a dáme do lednice vychladit. Mažeme na pečivo.

Polévka: Jarní ředkvičková

Ingredience: 2 svazečky mladých ředkviček i s listy, velká cibule, lžíce másla, šťáva a nastrouhaná kůra z 1 citronu, 1 l kuřecího vývar, kelímek jogurtu, muškátový oříšek, pepř, sůl

Ředkvičky, foto med

Příprava: Ředkvičky umyjeme, listy odřízneme, pokrájíme a vložíme do hrnce. Zalijeme je kuřecím vývarem, vaříme čtvrt hodiny a poté přidáme citronovou kůru a šťávu. Hrnek odstavíme a polévku rozmixujeme. Na másle osmahneme cibuli nakrájenou nadrobno a přidáme na čtvrtky nakrájené ředkvičky. Krátce podusíme a zalijeme rozmixovanou polévkou. Povaříme přibližně pět minut, ochutíme muškátovým oříškem, pepřem, solí a do již nevařící se polévky vmícháme jogurt.

Hlavní jídlo: Ředkev dušená

Ingredience: 500 g ředkve, 1/3 l vývaru z masa, sůl, oříšek másla, 30 g mouky, menší cibule, 50 g anglické slaniny, 1/8 l smetany, petrželka

Bílá ředkev, foto med

Příprava: Jemně nakrájenou cibuli s pokrájenou slaninou osmahneme na másle. Přidáme ředkev nakrájenou na plátky, podlijeme vývarem, osolíme a dusíme, až ředkev změkne. Zaprášíme moukou a zalijeme smetanou.
Chceme-li mít pokrm jemnější, přidáme do dušené ředkve stejný díl bramborů nakrájených na hranolky, které s ředkví podusíme.

Dezert: Placičky z ředkvičky

Ingredience: 1 větší svazek ředkviček s hezkými listy, 1 a 1/2 skleničky mouky, 1/2 lžičky kari, 1/2 lžičky soli, olej

Příprava: Z mouky, přibližně půl druhé skleničky vody, kari a soli si vytvoříme těstíčko. Oddělíme listy ředkviček a bulvy nakrájíme na drobné kostičky. Listy namáčíme do těstíčka a z obou stran na rozpáleném oleji usmažíme dozlatova. Do zbylého těstíčka přidáme nakrájenou ředkvičku, promícháme a usmažíme stejným způsobem. Usmažené placičky odkládáme na ubrousek, aby se zbavily přebytečného tuku. Další recepty na Kuchařka-recepty a Vaření a pečení