Andělika lékařská je aromatická léčivá bylina, jejíž květy voní po medu a mladé listy voní i chutnají hořko-sladce, lehce zemitě se stopami příchuti anýzu a celeru. Snadno si ji vypěstujeme na zahrádce. Pro léčivé účely sbíráme od srpna do října kořeny a plody, pro přípravu v kuchyni využijeme mladé listy a stonky. Andělika je jako dekorativní rostlina vhodná také k osázení břehů zahradních jezírek a potůčků.
Andělika lékařská (Angelica archangelica) je mohutná dvouletá rostlina, která dosahuje výšky okolo dvou metrů. Má dutou lodyhu, listy velké až 90 cm, trojboké a zpeřené. Koncové květní okolíky jsou zelenobílé a mají 30 až 40 paprsků. Andělika kvete v červenci a srpnu. První rok tvoří bohatou růžici přízemních listů. Kvete ve druhém, třetím a čtvrtém roce. Plody má jen jednou a poté odumírá.
Výskyt a sběr
Andělika roste v Evropě a v severní Asii. U nás ji nacházíme převážně ve vyšších polohách, u lesních potoků a na pasekách. Sbíráme mladé listy a stonky do kuchyně. V září a říjnu druhého roku sbíráme kořen, který hned omyjeme, silnější podélně rozkrojíme a ve stínu usušíme. Při umělém sušení nesmí teplota překročit 35° C. Uchováváme vodotěsně, protože zvlhlý kořen mohl být napaden hmyzem. Plody sbíráme v srpu a v září, usušíme je, vydrolíme semena a vytřídíme.
Stanoviště
Andělice se nejlépe daří na částečně zastíněné a vlhké půdě, má ráda chladné podnebí a je zimovzdorná. Potřebuje hodně prostoru, ale kromě léčebného a kulinářského využití je přínosem i jako dekorační rostlina s jasně zelenými pilovitými listy a velkým okolíkem drobných žlutozelených květů.
Pěstování Anděliky
Sazenice koupíme v zahradnictví, nebo si je můžeme předpěstovat ze semen, která ale brzy po dozrání ztrácejí klíčivost a vyžadují promrznutí a světlo, aby vyklíčila. Vyséváme je bez zahrnování na podzim nebo brzy na jaře do hluboké, vlhké, humózní půdy. Zaléváme a hnojíme podle potřeby. V prvním roce se vyvine jen malá listová růžice, v druhém velké listy, dlouhá dutá lodyha s velkými okolíky zelenobílých květů. V zimě nadzemní část odumře, ale na jaře bujně obrazí. Po nasazení semen rostlina odumře, když se volně vysemení, samovolně se rozmnoží.
Účinné látky
Kořen a plody Anděliky lékařské obsahují silici a terpeny, hořčiny, třísloviny, angelicín a další látky. S touto bylinou zacházíme opatrně – při zpracování kořene používáme rukavice, neboť pryskyřice obsažená v kořenech může vyvolat alergickou reakci. Nesmíme se předávkovat, neblaze by to působilo na nervovou soustavu. Andělika také vlivem furokumarinů vyvolává přecitlivělost vůči slunečnímu záření.
Co léčí Andělika
- Andělika lékařská se jako léčivá bylina používá již od středověku, kdy se hojně využívala jako prostředek k odstraňování jedu z lidského těla.
- Pozitivně působí na sekreci žaludečních šťáv, na nervovou soustavu i při nechutenství a při žaludeční neuróze.
- Tlumí zvýšenou střevní peristaltiku (nadýmání) a má protikřečový účinek.
- Snižuje zahlenění dýchacích cest
- Účinné je kloktadlo při zánětu ústní dutiny.
- Zevně působí jako antirevmatikum, a to v podobě teplé koupele, která je vhodná i při celkové únavě a oslabení organismu.
- Jako přísada do koupele má příznivý vliv na naši nervovou soustavu, celkově zklidňuje a navozuje pozitivní náladu.
- Zvyšuje odolnost vůči stresu.
Léčivé přípravky z Anděliky
Jako léčivá droga se používá kořen s oddenkem a to nejčastěji ve formě prášku či macerátu.
- Tinktura – 20 g drceného sušeného kořene zalijeme půllitrem lékárenského lihu nebo 40% kořalky a necháme 14 dní macerovat. Poté scedíme a přelijeme do lahviček. Používáme lžíci před jídlem, nebo k masáži namožených svalů.
- Olej z anděliky na mazání kloubů – mladé listy anděliky namačkáme do sklenice, zalijeme jedlým olejem a v chladnu necháme tři týdny macerovat. Pak přecedíme přes plátno a uchováváme v chladu. Andělika se přidává do bylinkových koupelí – svaříme 100 g anděliky s 2 litry vody, necháme ustát a přecedíme do vany s teplou vodou.
- Odvar z kořene používáme nejen jako čaj, ale i jako kloktadlo nebo na obklady – rovnou čajovou lžičku zalijeme 250 ml vroucí vody. Více o přípravě léků ZDE.
Využití v kuchyni
Zralá semena se používají jako koření k dochucení polévek, omáček a salátů. Dobře se kombinují s anýzem, jalovcem, muškátovým oříškem a pepřem. Průmyslově se ze semen a kořenů se destiluje silice k ochucování vermutu a některých likérů. Mladé lodyhy (nedřevnaté stonky) krájíme na kolečka a kandujeme. Zdobíme jimi dorty a cukroví. Lodyhy přidáváme i do kompotů, rebarborových marmelád a džemů. Mladé listy a stonky používáme do marinád na maso a jako přísadu k vaření či dušení ryb a mořských plodů, nebo je připravujeme jako zeleninu. Listy ochucujeme zeleninové saláty, nádivky, omáčky i krémy a smetanové zmrzliny.