Mišpule německá

Ovocný strom obsypaný plody, stará odrůda Mišpule německá
Staré odrůdy – Mišpule německá, foto med

Na našich zahradách se opět objevují staré odrůdy ovocných stromů, jako jsou Oskeruše, jablka Řehtáče, Moruše, Kdouloně, které se dříve běžně pěstovaly. Patří mezi ně i netradiční ovocný strom Mišpule německá. Její kulovité plody musí přemrznout, aby se staly lahodnými. A je to zážitek, když si na zasněženém sadu přímo ze stromu utrhneme ovoce, z něhož vysajeme sladkou a příjemně aromatickou dužinu. Dospělý strom může urodit až třicet kilogramů mišpulí a péči vyžaduje minimální.

Mišpule německá, foto med

Mišpule německá, obecná (Mespilus germanica) je opadavý listnatý strom s rozložitou korunou z čeledi Rosaceae a rodu Mespilus. Dorůstá do výšky až sedm metrů, ale zpravidla bývá vysoká do čtyř metrů. Listy má tuhé, s výrazným žilkováním, sytě zelené, na podzim žlutooranžové. Kvete v květnu až červnu, miskovité bíle květy bývají až 5 cm široké a jsou samosprašné. Plodem jsou 3-4 cm velké, světlehnědé chlupaté malvice – mišpule, které obsahují 4-5 semen. Dužnina je do doby, než plody přejdou mrazem trpká, svíravá, tvrdá a nepoživatelná. Po přemrznutí se dužnina změní na kašovitou, sladkou a má kořenitě ostrou chuť. Konzumuje se pouze dužnina, slupka není poživatelná.

Druhy a odrůdy

Mišpule německá ´Westerveld´

Mišpule pochází z Malé Asie a Kavkazu, odtud se dostala do Středomoří. Planě roste v severním Íránu a na Balkáně. Divoké formy mají trny, vyšlechtěné jsou beztrnné. Vzrůst těchto stromů záleží na podnoži. Existují odrůdy s asi 2 cm malými plody, ale i s plody velkými kolem 5 cm. Mišpule Německá je nejrozšířenější druh a má množství odrůd, např. velkoplodou odrůda převislá s velkými plody Holandská, Westerveld, Nottingham a Royal s menšími chutnými plody, Dutch a Monstrous mají středně velké plody.

Stanoviště

Mišpule upřednostňuje slunné stanoviště a ideálně hlubší, živné, vápenaté půdy dobře zásobené vodou. Snáší dobře mrazy i polostín.

Pěstování Mišpule

bílé miskovité květy mišpule
Kvetoucí Mišpule německá, foto med

Prostokořenný stromek vysazujeme na podzim nebo na jaře, kontejnerovaný kdykoliv. Prostokořennému nesmí vyschnout kořeny, před výsadbou na den namočíme. Doporučená vzdálenost při výsadbě je 4-6 metrů a vysadíme hlouběji, aby místo roubování bylo 10-20 cm pod zemí. Za sucha během prvních let zaléváme, během vegetace dvakrát pohnojíme. Po výsadbě provedeme základní řez (pokud tak již neučinili v zahradnictví) a dále již žádné tvarování nepotřebuje, vyjma zmlazovacího řezu u starých stromů. Mišpule je samosprašná, nepotřebuje opylovače, i jediný strom dobře plodí. Škůdci netrpí a nepotřebuje chemickou ochranu.

Množení

Mišpuli množíme buď hned zjara roubováním, nebo v srpnu očkováním na podnož plané hrušně, hlohu či kdouloní. Množit lze i výsevem stratifikovaných (přešlých mrazem) semen, takové rostliny si zachovávají původní vlastnosti mateřských rostlin.

Použití a přínos

Mišpule velkoplodá Germanica, foto med

Nenáročný ovocný stromek Mišpule německá, někdy také obecná nebo velkoplodá, se na zahradách uplatní jako dekorativní solitéra s atraktivními květy, ceněná pro své zajímavé chutné ovoce s léčivými vlastnostmi. Měsíce konzumní zralosti jsou od doby přejití mrazem až do března. Po sklizni mišpulí v listopadu je před konzumací ještě několik týdnů skladujeme, a to až do jejich změknutí.

Mišpule v kuchyni

Mišpule, které přešly mrazem, mají skvělou chuť.
Zralé přemrzlé mišpule jsou lahodné, foto med

Přemrzlé plody Mišpule obsahují dužinu, která chutná jako pikantní marmeláda. Konzumujeme je syrové tak, že odtrhneme stopku, dužinu si vytlačíme do úst, pecky vyplivneme. Z plodů, které mají množství pektinu a snadno rosolovatí, lze vyrábět různé marmelády, džemy, povidla, rosoly, pasty, vína i likéry, můžeme je kompotovat, kandovat i sušit.

Marmeláda z mišpulí
Přemrzlá chuťově skvělá mišpule, foto med

Přísady: na 1 kg mišpulí 300 g cukru špetka skořice asi 1 dl vody
Postup: očištěné mišpule podlijeme vodou a rozvaříme je. Vzniklou kaši prolisujeme a vrátíme do kastrolu. Přidáme skořici a cukr a vaříme do zhoustnutí. Horké nalijeme do vypařených skleniček, uzavřeme je a obrátíme dnem vzhůru.

Co léčí Mišpule

Plody mišpule obsahují 75 % vody, 10 % sacharidů, 7,5 % vlákniny, 1,4 % organických kyselin, vitamíny C a B2, minerální látky hořčík, draslík, sodík, pektin, třísloviny. Příznivě působí na kardiovaskulární systém, napomáhají léčbě nemocí oběhového systému, snižují hladinu cholesterolu a pomáhají léčit záněty dýchacích cest.